Moestuin hoogtepunten 2020

Print Friendly, PDF & Email

Ik blader de afgelopen dagen graag door de vele honderden foto’s die ik in het afgelopen moestuinjaar heb gemaakt. Ik ontkom niet aan de gedachte dat het een hele fijne tijd in de tuin is geweest, ondanks alle hindernissen die we hebben moeten nemen, waarvan Corona eigenlijk nog de kleinste was. Hieronder een overzicht van hetgeen mij het beste is bijgebleven. Ik hoop in 2021 van hetzelfde meer.

Weer

Het voorjaar was heel zonnig, de zomer weer warm. Er waren wel de vaker terugkerende voorjaarsstormen (ik heb paar keer het ergste gevreesd voor mijn serre) en het vroor nog laat in mei. Het was ook vaak te droog. Maar ik heb gemerkt dat mijn watervoorraden in de regenput en -tonnen voldoende zijn om paar weken te overbruggen. Het weer heeft heel veel oogst opgeleverd.

Voorzaaien in zaaitray’s

Sinds ik mijn serre heb, zaai ik nog amper rechtstreeks in de volle grond en bijna alles in zaaitray’s. Zaailingen kweek ik in het voorjaar op in de warme serre, tot ze buiten kunnen. Ze krijgen zo voldoende warmte, nooit te veel of te weinig water en ik zaai enkel de aantallen die ik echt nodig heb.

Asperges

Eindelijk! Na een jaar of vijf gesukkel, hadden we in 2020 de eerste echte, overvloedige, oogst asperges. Geplant in 2015, maar net het verzopen voorjaar van 2016 en 2017 overleefd en een paar dunne sprieten in 2018 en 2019… Meer was het niet. Maar nu lijken ze echt goed vertrokken.

Wortelen

Wortelen lukken bij mij amper in de volle grond. Ik zaai ze nu in potten. Vanaf ongeveer april om de twee weken één pot. Dat levert dan na een paar weken regelmatig een oogst op van 16 à 18 wortelen. Ik zet de potten wel onder gaas om de wortelvlieg geen kans te geven.

Sla, sla en nog eens sla

Je kan nooit voldoende sla en andere groene blaadjes hebben. Dat was ook in 2020 zo.

Knollen

Ik ben de enige hier in huis die ze lust: bieten, radijzen en rapen. Maar ze zijn te mooi om in 2021 niet weer te zaaien.

Aardbeien

Ook in 2020 tekenden de aardbeien weer present. Die hebben het de afgelopen jaren nog nooit laten afweten. Vooral lekker met munt.

Kruidentuin

De kruidentuin is het eerste stuk van de moestuin dat ik vele jaren geleden heb aangelegd. Naast heel wat vaste kruiden (tijm, rozemarijn, laurier, citroenmelisse, dragon, zuring, lavas, bieslook en salie), zet ik er elk jaar een paar eenjarigen bij (peterselie bijvoorbeeld). De kruiden die veel zon en warmte vragen, staan een groot deel van het jaar in de serre (koriander en basilicum). Ik heb dit jaar ook weer wat geëxperimenteerd, maar dat is eerder tegengevallen. In 2021 voor mij dus geen anijs, karwij, komijn, sesam en de Latijns-Amerikanen piche en papalo meer.

Bonen

In alle maten en kleuren. Groene boten eten we altijd vers. Van de droogbonen is er nog een voorraadje voor de winter.

Ui

Door het droge voorjaar is een deel van mijn uien opgeschoten. Het is het eerste jaar dat ik echt ben blijven stilstaan bij de hele mooie bloemen die daarop verschijnen. Dat vroeg om meer. Ik heb in oktober een lading sieruien aangekocht en die in de bloemenborders geplant. Of hoe in de moestuin ideetjes kunnen ontstaan voor de bloementuin.

Bloemen

De voorgaande jaren is al mijn aandacht naar de moestuin gegaan. Daar is vanaf dit jaar wat verandering gekomen. Meer bloemen dus in de siertuin.

Kikkererwten

Het enige experiment in 2020 dat echt gelukt is en dus voor herhaling vatbaar. De hummus was heerlijk!

Tomaten

Er zijn jaren geweest dat ik er veel meer had. Maar ik kweek nu enkel nog tomaten die we lekker vinden.

Een overvolle serre (als fijne werkplek)

Tot de tomaten moeten uitgeplant worden in mei, is de serre één grote kweekkamer. Ik heb er tot dan ook regelmatig in gewerkt. Vanaf mei wordt het een kleine jungle.

Pepers

Een hele grote fan van (hete) pepers zijn we hier niet. De opbrengst per plant is dus altijd veel te groot. Maar ze leveren wel mooie plaatjes op.

Komkommers, maar dan anders

Komkommers zijn groen en langwerpig, maar niet altijd. Ik had er dit jaar ook gele ronde en hele kleine die niet groter zijn dan een olijf.

Tzatziki, Baba ganoush, Edamame en Shishito

Moestuinieren en koken gaan hier hand in hand. Staat in de zomer hoog op het menu (en dus vaak op de tuintafel): tzatziki, baba ganoush (caviar d´ aubergine voor de Fransen), edamame en geblakerde shishito pepers.

Kolen

Elk jaar weer een gedoe met netten en gaas… om de kolen te beschermen tegen het koolwitje en andere belagers. Kolen staan in mijn top drie van groenten die heel veel aandacht vragen. Maar je krijgt er dan ook veel voor terug.

Pompoenen

Ze vragen heel veel ruimte in de moestuin, maar de soep maakt veel goed.

Witloof

Geen idee wat mijn opa (tussen 1940 en 1980 een van de vele honderden witloofboeren in Vlaams-Brabant – er zijn er vandaag bijna geen meer die nog in volle grond telen) van mijn witloof gevonden zou hebben. Ik probeer ook in 2021 de familietraditie in ere te houden.

Tuinkantoor

Thuiswerk… het is er om wellicht nooit meer helemaal te verdwijnen. Naast de moestuin bouwden we een tuinkantoor, dat ook voor heel veel andere dingen kan dienen. Mooie aanwinst.

Deel op social media

Laat een reactie achter

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres dat je opgeeft, verschijnt niet bij je reactie. In het veld onderaan mag je altijd verwijzen naar jouw website of blog.