Moestuinplan 2021

Print Friendly, PDF & Email

Klik hier voor het moestuinplan 2020 of voor de tuinplannen voor 2022. Tips voor het maken van een moestuinplan vind je elders op deze blog.

Mijn moestuin toont kaal. De serre staat leeg. Opgeruimd. De bakken zijn zijn bedekt met een dikke laag compost. Klaar voor de winter, de regen en de vorst. Ik stop elk jaar met moestuinieren ergens in november, wanneer de laatste spruiten zijn opgegeten en het witloof geoogst. Het is dan genoeg geweest. Zeker dit jaar. We kijken al weer vooruit. De (bijna) kortste dag van het jaar krijgt de eer om mijn moestuinplan voor volgend jaar mee vorm te geven.

In maart begin ik er terug aan, al maak ik wellicht een uitzondering voor paprika en peper die best wat eerder worden gezaaid.

Ik heb me ook voorgenomen om het in 2021 wat kalmer aan te doen. Ik ben dit jaar in het voorjaar aan een hels tempo begonnen. Veel tijd (thuiswerken tijdrovende verplaatsingen uit) en het was heel mooi moestuinweer met veel zon. Dat tempo heb ik in de zomer niet kunnen aanhouden en heb wat moeten loslaten. Dat had ook wel iets. Opgeschoten sla, aan de plant gedroogde en vaak opgegeten bonen, kolen die in bloem stonden en hier en daar iets waar de schimmels begonnen te regeren en niet langer eetbaar was.

Ik ga geen tweede teelten of tussenteelten meer doen, al geef ik in de nazomer altijd graag wat ruimte aan sla. Na de oogst van de eerste teelt blijven de bakken leeg. Mogelijk wacht ik ook niet tot november met de laag compost. Dat gaat mij heel wat wied- en schoffelwerk besparen.

Er zal ook minder tijd gaan naar groenten die niet iedereen in het gezin graag lust. Ik ben de enige die af en toe geniet van een bietencarpaccio, een raap in de hutspot, een pasta met palmkool of hele bittere radicchio of roodlof op de gril. Die groenten verdwijnen niet, maar op veel plaats en aandacht moeten ze niet meer rekenen. Jammer.

De groenten die een haat-liefdeverhouding hebben met mijn moestuin, wil ik nog wel een keer een kans geven, maar het is de allerlaatste dan. Ik heb leren aanvaarden dat aan mijn goed gecomposteerde en verzorgde zand-leemgrond ook beperkingen zijn. Venkel, knolselder, pastinaak,… jullie zijn gewaarschuwd. Lukt het nu niet, dan lukt het nooit. Witloof en prei krijgen een eerste aanmaning, maar die geef ik nog niet meteen op.

Na wat gepuzzel en getob, ligt dan hier het plan.

Elders op deze blog kun je kennismaken met mijn moestuin. Ik herneem hier enkel kort het grondplan. Ik heb in mijn lange smalle tuin van 250m² met 15 moestuinbakken (10 van 4,50m² en 4 van 2,25m²). Ik heb ook een serre van 18m². Ik vertelde ook dat ik aan teeltrotatie doe en dus probeer om geen groenten uit dezelfde families (peul-, kool-, blad-, vrucht-, wortel/knolgewas) in dezelfde bakken te telen en daarmee jaarlijks te roteren. Dus ook geen twee of meerdere jaren dezelfde groentenfamilies in dezelfde bak. Op die manier krijgen allerhande ziektes minder kans om de moestuin over te nemen. Mijn moestuinplan is mijn houvast om die planning over de jaren heen te maken.

Bakken vooraan

De bakken vóór mijn tuinhuis. Die hebben bijna heel de dag zon (op een zonnige dag :-)). Enkel de bakken vooraan (of links hier onder op de tekening 1 en 5) hebben vanaf ongeveer 15u schaduw. In de lente krijgen deze bakken ook het minste licht en warmte. Dat zijn dan ook de bakken die ik meestal het laatst op het seizoen aanplant. Water haal ik uit de ton in de hoek en uit mijn waterput.

Bak 1 (peulgewas)
– Doperwten
– Sluimerwten
– Capucijners (ook erwten :-))
– Tuinbonen

Bak 2 (wortel/knolgewas)
– Selder (groene, snij en knol)
– Snijbiet (of warmoes)
– Biek (rode, gele en witte)
– Venkel

Bak 3 (kolen)
– Bloemkool
– Spitskool
– Chinese kool
– Broccoli

Bak 4 (vruchtgewas)
– Courgette (groen en geel)

Bak 5
– Aardbeien

Bak 6
– Ui (rode en gele)
– Lente uit
– Look

Bak 7 (kolen)
– Spruitkool
– Palmkool
– Boerekool

Bak 8 (bladgewas)
– Sla
– Radicchio
– Andijvie

Bak 9
bak met vaste en tweejarige kruiden:
– Tijm (gewone en citroen)
– Rozemarijn
– Salie
– Dragon
– Lavas
– Zuring
– Laurier
– Peterselie (blad en krul)
– Oregano
– Citroenmelisse
– Bieslook


Bakken achteraan en serre

De bakken achter mijn tuinhuis. Die krijgen ook voldoende zon. Enkel 10 en 13 (tekening hieronder) staan in de schaduw na de middag. De serre heeft heel de dag zon. Water haal ik uit mijn waterput en uit de 5 tonnen achter mijn tuinhuis en serre.

Bak 10 (vruchtgewas en wortel/knolgewas)
– Pompoen (uchiki kuri)

Bak 11
– Asperges

Bak 12 (knol/wortelgewas)
– Witlof
– Bonen (groene, borlotti, droog)

Bak 13 (vruchtgewas)
– Pompoen (butternut)

Bak 14
– Aardbeien

Bak 15 (bladgewas en wortel/knolgewas)
– Spinazie (groene, rode en Nieuw-Zeelandse)
– Prei

Serre (vruchtgewas)
– Tomaten
– Paprika
– Peper
– Aubergine
– Komkommer
– Kikkererwten

Bessen en frambozen
Achter de serre staan nog wat rode bessen en (herfst)frambozen, die net weer gesnoeid zijn.

Potten en kruiden
Rond de moestuinbakken en in de serre heb ik dan nog heel wat potten (op schragen) staan waarin ik nog wortelen, pluksla en heel wat eenjarige kruiden (koriander, basilicum, bonenkruid, dille, komijn,…) kweek. In een grote bak net achter het huis staat ook nog wat munt.

Bloemen
Tussen de groenten, plant ik ook nog bloemen: zonnebloemen, afrikaantjes, zinnia, cosmea en andere eenjarigen. Het lokt bijen en volgels en het geeft meer kleur aan dat grotendeel groene kleurenpallet van de moestuin.

Deel op social media

Laat een reactie achter

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres dat je opgeeft, verschijnt niet bij je reactie. In het veld onderaan mag je altijd verwijzen naar jouw website of blog.