Moestuinplan 2020

Print Friendly, PDF & Email

Klik hier voor het moestuinplan 2021 of voor de tuinplannen voor 2022. Tips voor het maken van een moestuinplan vind je elders op deze blog.

Ik maak elk jaar in december een moestuinplan. Mijn moestuin is dan al een tijdje opgeruimd en klaargemaakt voor de winter, de regen en de vorst. Ik stop eind oktober na de laatste oogst en begin weer in maart. In de tussentijd laat ik mijn moestuin gerust en maak ik binnen plannen maken voor het nieuwe seizoen.

Er zijn een aantal groenten die het echt niet goed doen in mijn tuin, wat ik ook probeer. Prei is een voorbeeld, maar ook wortelen en pastinaken lukken niet in volle grond. Wortelen verbouw ik nu in bakken, die een meter boven de grond op schragen staan. Naar het schijnt blijft de wortelvlieg onder de meter vliegen (ze geraakt niet hoger), en vormt ze dus geen gevaar voor mijn wortels die op hoogte groeien. Ik wil het best geloven.

Ik doe ook geen aardappelen meer. Die vragen te veel plaats en ik heb moeite met grote hoeveelheden lang te bewaren. Voor knolselder heb ik de grond niet en venkel blijf ik een beetje tegen beter in elk jaar toch maar weer proberen. De twee voorgaande jaren is mijn witlof mislukt (combinatie van zandleem grond, de droogte en wellicht te weinig water gegeven waardoor het zaad niet is gekiemd), maar ik probeer het dit jaar zeker nog een keer.

Elders op deze blog kun je kennismaken met mijn moestuin. Ik herneem hier enkel kort het grondplan. Ik heb in mijn lange smalle tuin van 250m² 15 moestuinbakken (10 van 4,50m² en 4 van 2,25m²). Ik heb ook een serre (kas) van 18m². Ik vertelde ook dat ik aan teeltrotatie doe en dus probeer om geen groenten uit dezelfde families (peul-, kool-, blad-, vrucht-, wortel/knolgewas) in dezelfde bakken te telen en daarmee jaarlijks te roteren. Dus ook geen twee of meerdere jaren dezelfde groentenfamilies in dezelfde bak. Ik ben wat minder streng voor de bladgewassen zoals sla, selder en spinazie, omdat ik die ook vaak als tussen- en tweede teelt zaai. Op die manier krijgen allerhande ziektes minder kans om de moestuin over te nemen. Mijn moestuinplan is mijn houvast om die planning over de jaren heen te maken.

Die beschikbare oppervlakte plan(t) ik elk jaar goed vol, met vaak een eerste, tweede en tussenteelt. De tweede teelt zijn de groenten die ik zaai of plant na de eerste. De tussenteelt zijn de groenten die ik tussen de eerste teelt zet (snelle sla tussen opgroeiende pompoenplantjes bijvoorbeeld).


Bakken vooraan

De bakken vóór mijn tuinhuis. Die hebben bijna heel de dag zon (op een zonnige dag :-)). Enkel de bakken vooraan (of links hier onder op de tekening 1 en 5) hebben vanaf ongeveer 15u schaduw. In de lente krijgen deze bakken ook het minste licht en warmte. Dat zijn dan ook de bakken die ik meestal het laatst op het seizoen aanplant. Water haal ik uit de ton in de hoek en uit mijn waterput.

Bak 1 (vruchtgewas)
– Eerste teelt:
courgette (groen, geel, rond)
– Tweede teelt:
blijft braak na oogst
– Tussenteelt:
kropsla

Bak 2 (vruchtgewas)
Eerste teelt:
pompoen (uchiki kuri)
Tweede teelt:
blijft braak na oogst
Tussenteelt:
pluksla en rucola

Bak 3 (peulgewas)
Eerste teelt:
erwten, peulen, bonen (borlotti, rode, witte en soya)
Tweede teelt:
blijft braak na oogst
Tussenteelt:
/

Bak 4 (peulgewas)
Eerste teelt:
– bonen (groene)
Tweede teelt:
blijft braak na oogst
Tussenteelt:
/

Bak 5 (wortel/knolgewas)
– Eerste teelt:
look, ui (rood en geel), sjalot
– Tweede teelt:
blijft braak na oogst:
– Tussenteelt:
/

Bak 6
bak met aarbeien (Sonata)

Bak 7 (wortel/knolgewas)
– Eerste teelt:
selder (groene en snij), snijbiet, biet (rode en chioggia), venkel
– Tweede teelt:
blijft braak na oogst
– Tussenteelt:
/

Bak 8 (peulgewas)
– Eerste teelt:
tuinbonen (broad beens)
– Tweede teelt:
blijft braak na oogst
– Tussenteelt
/

Bak 9
bak met vaste kruiden:
– tijm (gewone en citroen), rozemarijn, salie, dragon, lavas, zuring, laurier, peterselie (blad en krul), bonenkruid, oregano, bieslook


Bakken achteraan en serre (kas)

De bakken achter mijn tuinhuis. Die krijgen ook voldoende zon. Enkel 10 en 13 (tekening hieronder) staan in de schaduw na de middag. De serre heeft heel de dag zon. Water haal ik uit mijn waterput en uit de 5 tonnen achter mijn tuinhuis en serre.

Bak 10 (wortel/knolgewas)
– Eerste teelt:
witlof
– Tweede teelt:
blijft braak na oogst
– Tussenteelt:
/

Bak 11
bak met (witte) asperges

Bak 12 (bladgewas)
– Eerste teelt:
spinazie (groene en rode)
– Tweede teelt
spinazie (Nieuw-Zeelandse)
– Tussenteelt:
/

Bak 13 (koolgewas)
– Eerste teelt
kolen (late teelt): bloemkool, brocoli, palmkool
– Tweede teelt:
blijft braak na oogst
– Tussenteelt:
/

Bak 14 (koolgewas)
– Eerste teelt:
kolen (vroege teelt): bloemkool, spitskool, Chinese kool
Tweede teelt:
andijvie, suikerbrood, radicchio
Tussenteelt:
/

Bak 15
bak met vaste (thee)kruiden:
citroenmelisse en munt

Serre (vruchtgewas)
– Eerste teelt:
verschillende soorten tomaten, aubergine, paprika, peper (shishito, jalapeño), komkommer, cucamelon
– Tweede teelt:
/
– Tussenteelt:
koriander, basilicum, dille, sesam, anijs, papaloquelite, pipiche, komijn

Potten
In en rond de serre heb ik dan nog heel wat potten en bakken (op schragen) staan waarin ik nog wortelen, pluksla, bosui, kikkererwt, karwij, bonenkruid, valeriaan en eenjarige groene kruiden (op)kweek.

Bloemen
Tussen de groenten en in en rond de moestuinbakken, plant ik ook nog bloemen: zonnebloemen, afrikaantjes (stinkertjes voor de Vlamingen), zinnia, cosmea en andere eenjarigen. Het lokt bijen en volgels en het geeft meer kleur aan dat grotendeel groene kleurenpallet van de moestuin. En ik laat ook vaak groenten in bloem komen. Probeer zeker een keer met rucola of kool en laat je verrassen door de prachtige wit-gele bloempjes.

Moestuinplanners

Elk goed moestuinhandboek bevat wel een moestuinplanner, waarin de ‘basic facts’ van elke groente wordt beschreven (wanneer zaaien of planten, hoe zaaien of planten, water en mest, wanneer oogsten,…). Zo een planner is handig als naslagwerk. Ik gebruik deze van Wim Lybaert, omdat ik die cadeau krijg en ook als agenda en notitieboekje kan gebruiken.

Deel op social media

Laat een reactie achter

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres dat je opgeeft, verschijnt niet bij je reactie. In het veld onderaan mag je altijd verwijzen naar jouw website of blog.