Winterklussen in de moestuin

Print Friendly, PDF & Email

De vriesheiligen zijn de afgelopen week langs geweest. In het aloude volksgeloof markeren de heiligen Paulus, Antonius en Sebastianus, ook wel Harde Koppen genoemd, het einde van de zes donkerste weken van het jaar. Dat klopt, de drie weken voor en na kerst duren de dagen het kortst. En ze luiden ook een langere koudeperiode in. De gemiddelde minimumtemperaturen over de lange termijn liggen tot begin maart hier net boven en in Nederland net onder het vriespunt. En dit jaar hebben de Harde Koppen zelfs voor wat sneeuw gezorgd.

De vriesheiligen zijn overgens niet te verwarren met hun broers (en zusje) de ijsheiligen, die half mei langskomen en de laatste vorst van het voorjaar meebrengen. Wat de vriesheiligen zelf met koude te maken hebben, is mij minder duidelijk. Kluizenaar Antoon bijvoorbeeld leefde zo’n zeventien eeuwen jaar geleden in een warme woestijn, waar hij overigens verleid werd door de duivel vermomd als varken, maar dat geheel terzijde.

Bijna halfweg die lange koudeperiode, op 2 februari, wordt in de Kerk ook nog Maria Lichtmis gevierd. Maria kennen we, maar die verwijzing naar het licht heeft niet veel met haar te maken, noch met haar zoon die veertig dagen na zijn geboorte werd gepresenteerd aan god en de wijze heren in de tempel. Op 1 februari wordt immers de heilige Brigida gevierd, die eigenlijk de Keltische godin Birgit is en die het Keltische feest van het licht Imbolc aankondigt. Die dag valt ongeveer tussen de winterzonnewende (de korste dag van het jaar) en het begin van de lente.

Wat heeft dit nu allemaal met mijn moestuin te maken? Niet zo heel veel, of toch? Dat volksgeloof heeft vele eeuwen lang het tempo bepaald waarin boeren, heel lang het gros van de bevolking, leefden en werkten. Het geeft goed weer hoe natuur en klimaat doorhaan doorheen het jaar struinen. Voorlopig nog… want met de helse klimaatverandering gaan toekomstige generaties misschien niet meer begrijpen waarom er bijvoorbeeld half januari vriesheiligen zijn.

Ik heb helemaal niets met geloof en al helemaal niet met de Kerk, maar vind de link naar het verleden en naar de manier waarop vele generaties groenten hebben geteeld best wel interessant. Zo een volkse kalender geeft enige rustige standvastigheid in deze dolle en vooral snelle wereld. Het hakt de winter op in kleine stukken, mijlpalen om naar uit te kijken en dus die lange donkere periode makkelijker door te komen. Het maakt elke winterklus ook net iets aangenamer, omdat je weet dat het snel weer lente zal zijn.

Opruimen

Ik begin al in oktober mijn moestuinbakken helemaal op te ruimen. Enkel de bakken met spruiten, pastinaak en wat andere winterharde groenten krijgen tot november respijt, maar dan sluit ik finaal mijn tuinjaar af. Ik ga daarmee in tegen een trend die niet alleen het hele jaar doorgaat, maar ook de planten na de oogst en heel veel dood materiaal laat staan en pas weghaalt laat in het voorjaar. Het zou goed zijn voor het bodemleven en biedt bescherming en voedsel voor heel veel insecten en andere dieren tijdens de koude wintermaanden.

Ik laat die trend voorlopig aan mij voorbijgaan. Om een nieuw moestuinjaar te starten, moet voor mij, ook in mijn hoofd, het vorige afgerond zijn.

In de winter probeer ik ook mijn tuinhuis op te ruimen. Dat is tegen het einde van het jaar één groot rommelkot waar je bijna niet meer in en uit kan. Ik maak van de gelegenheid gebruik om gereedschap na te kijken, en mijn voorraad potten en bakken schoon te maken en te sorteren. En er moet zoals elk jaar weer een hele voorraad pot- en zaaigrond worden aangekocht.

Compost

In november bestel ik altijd een grote big bag (twee kuub) compost die ik in lagen van 5 à 10 cm over mijn moestuinbakken verspreid. Over het grote nut van compost schreef ik al elders op mijn blog. Samengevat geeft compost heel veel structuur en leven aan mijn eerder arme zand-leemgrond en beschermt het de kale bakken in de winter tegen het gure weer. Mijn tuin kan niet meer zonder.

Vanaf dit jaar gebruik ik overigens gewone groencompost en geen gft-compost meer. De eerste is gemaakt van voornamelijk snoeiafval, in die tweede zit heel veel groenten- en fruitafval en heeft als voordeel dat die (beperkt) voedsel voor de planten bevat. Ik merk de laatste jaren dat in die gft- compost die ik aankoop bij de Vlaamse overheid, ook heel veel stukjes schelpen zitten (mosselen vooral). Niet verwonderlijk, want gft-compost wordt gemaakt van het gft-afval dat wordt opgehaald, ook bij de horeca. Net dat kan mijn tuin, die in het verleden meer dan voldoende bekalkt werd, missen als kiespijn. Een grond die te veel kalk bevat is, letterlijk, dodelijk voor een moestuin. Ik ben dus overschakeld op groencompost die ik hier in de buurt aankoop.

Een aantal bakken krijgen eerst ook een dunne laag lavameel van Organifer, of heel fijn gemalen gesteente van vulkanische oorsprong. Er zitten héél veel mineralen in, voedt de bodem, versterkt de werking van compost en beschermt de planten tegen ziekten. Ik ben het beginnen gebruiken als biologische bestrijder van heermoes, een zeer hardnekkig en heel opmerkelijk onkruid. Het wortelt heel diep in de hrond (is daarom zo lastig weg te krijgen) en teelt wierig op armere gronden. Eenmaal boven de gond, breekt de plant af en geeft onder andere mineralen af aan de grond, waardoor heermoes zichzelf buitenspel zet, tot het volgende jaar en in grote getale weer boven komt en gaat woekeren. Heermoes is voor mij dus het signaal om weer lavameel toe te voegen. Dit jaar waren vooral de bakken met de vaste kruiden en de asperges aan de beurt.

Snoeien

In de winter moet er ook weer gesnoeid worden. Dat valt in mijn tuin heel erg mee. Ik begin met de frambozen. Ik heb herstframbozen, die oogst geven in de late zomer. De vruchten groeien aan nieuwe takken waardoor de planten helemaal weggesnoeid mogen worden. Dat mag overigens niet bij zomerframbozen die bloeien op hout van het afgelopen jaar. Snoei je die weg, heb je geen frambozen.

In het bos achter de tuin haal ik van de hazelaars een nieuwe voorraad rijshout dat binnen aan paar maanden steun geeft aan de peulen, erwten en bonen. En ik snoei tot slot de klimrozen. Daarvoor hoef je niet te wachten tot het voorjaar, die mag je ook al na de laatste bloei snoeien in oktober of november.

Plannen en zadenvooraad

In december maak ik mijn moestuinplan op (zie elders op deze blog) en kijk ik mijn zadenvoorraad na. Ik kocht de laatste jaren groots in (wellicht wat te groots :-)) bij onder meer Vreeken, Vlaams Zaadhuis, Suttons en Baker Creek Heirloom Seeds. Dat is altijd al een hele belevenis geweest (zie elders op deze blog). Het aanbod is telkens enorm en dus zeer aanlokkelijk, maar bij de eerste twee moet je héél veel geduld oefenen eer je beleverd wordt en bij die laatste twee moet je (ook na Brexit) de hindernis van de grenscontrole nemen. En zaden zijn daar omwille van de hele strenge Europese regelgeving, altijd een beetje verdacht.

Mijn collectie is dus nog groot genoeg om het volgende moestuinjaar mee door te komen. Laat je overigens niet vangen aan de vervaldatum op de pakjes. De meeste zaden blijven niet onbeperkt goed, maar gaan in mijn ervaring toch heel wat jaren langer mee dan is aangegeven. Zo heb ik vorig jaar (2020) paprika en peper zonder probleem gezaaid met zaad gekocht in 2014. Volgens het pakje had dat ten laatste in 2017 moeten gebeuren. Wat afneemt met de jaren is de kiemkracht, maar niet de mogelijkheid om te ontkiemen. Om het risico wat te beperken, zaai ik gewoon meer. Er komt dan altijd wel wat op.

Bloemen en borders

Ik heb de afgelopen jaren heel veel tijd gestoken in mijn moestuin, ten koste van de borders met vaste planten. Daar plante ik maar wat aan op het gevoel, zonder plan en al helemaal zonder enige kennis van zaken. Daar mocht wat verandering in komen.

In het najaar nam ik de borders achteraan en naast ons huis stevig onder handen. Wat er stond ging eruit of werd verplaatst. Ik timmerde houten bloembakken in elkaar en zocht nieuwe planten uit die ik aankocht bij een jonge en pas gestarte kweker in de buurt. Tussen de lavendel heb ik alliums of sieruien geplant (bollen gekocht bij Gardelly en geplant in oktober) en om helemaal mee te zijn met een van dé tuinhypes van het moment heb ik ook dahliaknollen besteld bij Fam Flower Farm. Dahlia’s doen mij heel erg denken aan de tuin van mijn grootouders, maar lijken weer helemaal terug van weggeweest. Dat alles samen zou een zeer bloem- en kleurrijke zomer moeten opleveren. Ik kijk er alvast heel erg naar uit.

Deel op social media

Moestuin hoogtepunten 2020

Print Friendly, PDF & Email

Ik blader de afgelopen dagen graag door de vele honderden foto’s die ik in het afgelopen moestuinjaar heb gemaakt. Ik ontkom niet aan de gedachte dat het een hele fijne tijd in de tuin is geweest, ondanks alle hindernissen die we hebben moeten nemen, waarvan Corona eigenlijk nog de kleinste was. Hieronder een overzicht van hetgeen mij het beste is bijgebleven. Ik hoop in 2021 van hetzelfde meer.

Weer

Het voorjaar was heel zonnig, de zomer weer warm. Er waren wel de vaker terugkerende voorjaarsstormen (ik heb paar keer het ergste gevreesd voor mijn serre) en het vroor nog laat in mei. Het was ook vaak te droog. Maar ik heb gemerkt dat mijn watervoorraden in de regenput en -tonnen voldoende zijn om paar weken te overbruggen. Het weer heeft heel veel oogst opgeleverd.

Voorzaaien in zaaitray’s

Sinds ik mijn serre heb, zaai ik nog amper rechtstreeks in de volle grond en bijna alles in zaaitray’s. Zaailingen kweek ik in het voorjaar op in de warme serre, tot ze buiten kunnen. Ze krijgen zo voldoende warmte, nooit te veel of te weinig water en ik zaai enkel de aantallen die ik echt nodig heb.

Asperges

Eindelijk! Na een jaar of vijf gesukkel, hadden we in 2020 de eerste echte, overvloedige, oogst asperges. Geplant in 2015, maar net het verzopen voorjaar van 2016 en 2017 overleefd en een paar dunne sprieten in 2018 en 2019… Meer was het niet. Maar nu lijken ze echt goed vertrokken.

Wortelen

Wortelen lukken bij mij amper in de volle grond. Ik zaai ze nu in potten. Vanaf ongeveer april om de twee weken één pot. Dat levert dan na een paar weken regelmatig een oogst op van 16 à 18 wortelen. Ik zet de potten wel onder gaas om de wortelvlieg geen kans te geven.

Sla, sla en nog eens sla

Je kan nooit voldoende sla en andere groene blaadjes hebben. Dat was ook in 2020 zo.

Knollen

Ik ben de enige hier in huis die ze lust: bieten, radijzen en rapen. Maar ze zijn te mooi om in 2021 niet weer te zaaien.

Aardbeien

Ook in 2020 tekenden de aardbeien weer present. Die hebben het de afgelopen jaren nog nooit laten afweten. Vooral lekker met munt.

Kruidentuin

De kruidentuin is het eerste stuk van de moestuin dat ik vele jaren geleden heb aangelegd. Naast heel wat vaste kruiden (tijm, rozemarijn, laurier, citroenmelisse, dragon, zuring, lavas, bieslook en salie), zet ik er elk jaar een paar eenjarigen bij (peterselie bijvoorbeeld). De kruiden die veel zon en warmte vragen, staan een groot deel van het jaar in de serre (koriander en basilicum). Ik heb dit jaar ook weer wat geëxperimenteerd, maar dat is eerder tegengevallen. In 2021 voor mij dus geen anijs, karwij, komijn, sesam en de Latijns-Amerikanen piche en papalo meer.

Bonen

In alle maten en kleuren. Groene boten eten we altijd vers. Van de droogbonen is er nog een voorraadje voor de winter.

Ui

Door het droge voorjaar is een deel van mijn uien opgeschoten. Het is het eerste jaar dat ik echt ben blijven stilstaan bij de hele mooie bloemen die daarop verschijnen. Dat vroeg om meer. Ik heb in oktober een lading sieruien aangekocht en die in de bloemenborders geplant. Of hoe in de moestuin ideetjes kunnen ontstaan voor de bloementuin.

Bloemen

De voorgaande jaren is al mijn aandacht naar de moestuin gegaan. Daar is vanaf dit jaar wat verandering gekomen. Meer bloemen dus in de siertuin.

Kikkererwten

Het enige experiment in 2020 dat echt gelukt is en dus voor herhaling vatbaar. De hummus was heerlijk!

Tomaten

Er zijn jaren geweest dat ik er veel meer had. Maar ik kweek nu enkel nog tomaten die we lekker vinden.

Een overvolle serre (als fijne werkplek)

Tot de tomaten moeten uitgeplant worden in mei, is de serre één grote kweekkamer. Ik heb er tot dan ook regelmatig in gewerkt. Vanaf mei wordt het een kleine jungle.

Pepers

Een hele grote fan van (hete) pepers zijn we hier niet. De opbrengst per plant is dus altijd veel te groot. Maar ze leveren wel mooie plaatjes op.

Komkommers, maar dan anders

Komkommers zijn groen en langwerpig, maar niet altijd. Ik had er dit jaar ook gele ronde en hele kleine die niet groter zijn dan een olijf.

Tzatziki, Baba ganoush, Edamame en Shishito

Moestuinieren en koken gaan hier hand in hand. Staat in de zomer hoog op het menu (en dus vaak op de tuintafel): tzatziki, baba ganoush (caviar d´ aubergine voor de Fransen), edamame en geblakerde shishito pepers.

Kolen

Elk jaar weer een gedoe met netten en gaas… om de kolen te beschermen tegen het koolwitje en andere belagers. Kolen staan in mijn top drie van groenten die heel veel aandacht vragen. Maar je krijgt er dan ook veel voor terug.

Pompoenen

Ze vragen heel veel ruimte in de moestuin, maar de soep maakt veel goed.

Witloof

Geen idee wat mijn opa (tussen 1940 en 1980 een van de vele honderden witloofboeren in Vlaams-Brabant – er zijn er vandaag bijna geen meer die nog in volle grond telen) van mijn witloof gevonden zou hebben. Ik probeer ook in 2021 de familietraditie in ere te houden.

Tuinkantoor

Thuiswerk… het is er om wellicht nooit meer helemaal te verdwijnen. Naast de moestuin bouwden we een tuinkantoor, dat ook voor heel veel andere dingen kan dienen. Mooie aanwinst.

Deel op social media

Moestuinplan 2021

Print Friendly, PDF & Email

Klik hier voor het moestuinplan 2020 of voor de tuinplannen voor 2022. Tips voor het maken van een moestuinplan vind je elders op deze blog.

Mijn moestuin toont kaal. De serre staat leeg. Opgeruimd. De bakken zijn zijn bedekt met een dikke laag compost. Klaar voor de winter, de regen en de vorst. Ik stop elk jaar met moestuinieren ergens in november, wanneer de laatste spruiten zijn opgegeten en het witloof geoogst. Het is dan genoeg geweest. Zeker dit jaar. We kijken al weer vooruit. De (bijna) kortste dag van het jaar krijgt de eer om mijn moestuinplan voor volgend jaar mee vorm te geven.

In maart begin ik er terug aan, al maak ik wellicht een uitzondering voor paprika en peper die best wat eerder worden gezaaid.

Ik heb me ook voorgenomen om het in 2021 wat kalmer aan te doen. Ik ben dit jaar in het voorjaar aan een hels tempo begonnen. Veel tijd (thuiswerken tijdrovende verplaatsingen uit) en het was heel mooi moestuinweer met veel zon. Dat tempo heb ik in de zomer niet kunnen aanhouden en heb wat moeten loslaten. Dat had ook wel iets. Opgeschoten sla, aan de plant gedroogde en vaak opgegeten bonen, kolen die in bloem stonden en hier en daar iets waar de schimmels begonnen te regeren en niet langer eetbaar was.

Ik ga geen tweede teelten of tussenteelten meer doen, al geef ik in de nazomer altijd graag wat ruimte aan sla. Na de oogst van de eerste teelt blijven de bakken leeg. Mogelijk wacht ik ook niet tot november met de laag compost. Dat gaat mij heel wat wied- en schoffelwerk besparen.

Er zal ook minder tijd gaan naar groenten die niet iedereen in het gezin graag lust. Ik ben de enige die af en toe geniet van een bietencarpaccio, een raap in de hutspot, een pasta met palmkool of hele bittere radicchio of roodlof op de gril. Die groenten verdwijnen niet, maar op veel plaats en aandacht moeten ze niet meer rekenen. Jammer.

De groenten die een haat-liefdeverhouding hebben met mijn moestuin, wil ik nog wel een keer een kans geven, maar het is de allerlaatste dan. Ik heb leren aanvaarden dat aan mijn goed gecomposteerde en verzorgde zand-leemgrond ook beperkingen zijn. Venkel, knolselder, pastinaak,… jullie zijn gewaarschuwd. Lukt het nu niet, dan lukt het nooit. Witloof en prei krijgen een eerste aanmaning, maar die geef ik nog niet meteen op.

Na wat gepuzzel en getob, ligt dan hier het plan.

Elders op deze blog kun je kennismaken met mijn moestuin. Ik herneem hier enkel kort het grondplan. Ik heb in mijn lange smalle tuin van 250m² met 15 moestuinbakken (10 van 4,50m² en 4 van 2,25m²). Ik heb ook een serre van 18m². Ik vertelde ook dat ik aan teeltrotatie doe en dus probeer om geen groenten uit dezelfde families (peul-, kool-, blad-, vrucht-, wortel/knolgewas) in dezelfde bakken te telen en daarmee jaarlijks te roteren. Dus ook geen twee of meerdere jaren dezelfde groentenfamilies in dezelfde bak. Op die manier krijgen allerhande ziektes minder kans om de moestuin over te nemen. Mijn moestuinplan is mijn houvast om die planning over de jaren heen te maken.

Bakken vooraan

De bakken vóór mijn tuinhuis. Die hebben bijna heel de dag zon (op een zonnige dag :-)). Enkel de bakken vooraan (of links hier onder op de tekening 1 en 5) hebben vanaf ongeveer 15u schaduw. In de lente krijgen deze bakken ook het minste licht en warmte. Dat zijn dan ook de bakken die ik meestal het laatst op het seizoen aanplant. Water haal ik uit de ton in de hoek en uit mijn waterput.

Bak 1 (peulgewas)
– Doperwten
– Sluimerwten
– Capucijners (ook erwten :-))
– Tuinbonen

Bak 2 (wortel/knolgewas)
– Selder (groene, snij en knol)
– Snijbiet (of warmoes)
– Biek (rode, gele en witte)
– Venkel

Bak 3 (kolen)
– Bloemkool
– Spitskool
– Chinese kool
– Broccoli

Bak 4 (vruchtgewas)
– Courgette (groen en geel)

Bak 5
– Aardbeien

Bak 6
– Ui (rode en gele)
– Lente uit
– Look

Bak 7 (kolen)
– Spruitkool
– Palmkool
– Boerekool

Bak 8 (bladgewas)
– Sla
– Radicchio
– Andijvie

Bak 9
bak met vaste en tweejarige kruiden:
– Tijm (gewone en citroen)
– Rozemarijn
– Salie
– Dragon
– Lavas
– Zuring
– Laurier
– Peterselie (blad en krul)
– Oregano
– Citroenmelisse
– Bieslook


Bakken achteraan en serre

De bakken achter mijn tuinhuis. Die krijgen ook voldoende zon. Enkel 10 en 13 (tekening hieronder) staan in de schaduw na de middag. De serre heeft heel de dag zon. Water haal ik uit mijn waterput en uit de 5 tonnen achter mijn tuinhuis en serre.

Bak 10 (vruchtgewas en wortel/knolgewas)
– Pompoen (uchiki kuri)

Bak 11
– Asperges

Bak 12 (knol/wortelgewas)
– Witlof
– Bonen (groene, borlotti, droog)

Bak 13 (vruchtgewas)
– Pompoen (butternut)

Bak 14
– Aardbeien

Bak 15 (bladgewas en wortel/knolgewas)
– Spinazie (groene, rode en Nieuw-Zeelandse)
– Prei

Serre (vruchtgewas)
– Tomaten
– Paprika
– Peper
– Aubergine
– Komkommer
– Kikkererwten

Bessen en frambozen
Achter de serre staan nog wat rode bessen en (herfst)frambozen, die net weer gesnoeid zijn.

Potten en kruiden
Rond de moestuinbakken en in de serre heb ik dan nog heel wat potten (op schragen) staan waarin ik nog wortelen, pluksla en heel wat eenjarige kruiden (koriander, basilicum, bonenkruid, dille, komijn,…) kweek. In een grote bak net achter het huis staat ook nog wat munt.

Bloemen
Tussen de groenten, plant ik ook nog bloemen: zonnebloemen, afrikaantjes, zinnia, cosmea en andere eenjarigen. Het lokt bijen en volgels en het geeft meer kleur aan dat grotendeel groene kleurenpallet van de moestuin.

Deel op social media